Vodič o kolagenu za početnike

Vodič o kolagenu za početnike

By 6,4 min readPublished On: 19 siječnja, 2023

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu i čini većinu tkiva kože te se također nalazi u kostima, mišićima i ligamentima, kao i u mozgu i očima. On je “građevinska konstrukcija” koja drži naše stanice strukturiranim te njegove vlaknaste osobine mogu pomoći da se stanice održe elastičnima u lice starenja. To je posebno vidljivo u našoj koži, gdje nedostatak prirodnog kolagena može povećati znakove starenja, od bora do suhoće.

Moguće je suprotstaviti se ovim znakovima te koži vratiti neki od njezine nekadašnje slave te promicati opće zdravlje tijela korištenjem dodataka kolagenu. Poboljšana hidratacija, povećana elastičnost, glađa koža i bolja gustoća kože mogu biti rezultat redovitog i konzistentnog unošenja kolagena (Bolke et al., 2019).

A to nije sve! Unošenje kolagena povezano je i s boljim zdravljem srca i crijeva, bržim oporavkom nakon vježbanja te olakšanjem boli i stezanja zglobova (Hashim, Hashim i Muda, 2015).

Ovaj vodič će se upustiti u misterije kolagena, kako se formira i za što je koristan, te će pogledati različite izvore koji su dostupni.

Ako nikada prije niste koristili kolagen ili ne znate odakle početi, ovdje ste na pravom mjestu!

Što je kolagen?

Kolagen je glavni sastojak naših kostiju, kože, mišića i ligamenata, ali se također nalazi u tetivama, kao i u našim desnima i očima. Ima vlaknastu kvalitetu, što znači da može dodati snagu, strukturu i izdržljivost svakoj stanici u našem tijelu. Ovo se najviše vidi u našoj koži, gdje nedostatak kolagena može dovesti do vidljivih znakova preranog starenja, poput bora i suhoće, te je od ključne važnosti za održavanje elastičnosti i napetosti kože.

Tijela svih životinja, uključujući ljude, ovise o kolagenu, a otkriveno je 28 različitih vrsta, iako je tip I kolagen onaj koji čini 90% ovog nevjerojatnog proteina u ljudskom tijelu (Naomi, Ridzuan i Bahari, 2021).

Naša sposobnost stvaranja kolagena opada s godinama, a kad kažemo godine, mislimo na svaku godinu nakon što navršimo 20 godina. Ne samo da naše tijelo proizvodi manje kolagena svake godine kako starimo, već je i kvaliteta kolagena koju proizvodimo niža.

voda detoksikacija

Kako se kolagen stvara u tijelu?

Tijelo samo sebe proizvodi kolagen u procesu nazvan sinteza kolagena. Da bi to postiglo, tijelo treba imati pristup amino kiselinama glicin, prolina i hidroksiprolina. Kada jedemo protein, on se razgrađuje u amino kiseline koje se zatim koriste za izgradnju kolagena tijekom sinteze kolagena. Tijelo također zahtijeva prisutnost drugih hranjivih tvari, poput bakra, cinka i vitamina C tijekom sinteze kolagena, što može ili ne mora biti uključeno u vaše kolagen dodatke.

Što kolagen radi?

Kolagen ima mnoge različite funkcije u tijelu, uključujući održavanje stabilnosti i izdržljivosti stanica, ali poznat je i po tome što je koristan u mnogim drugim područjima. Ovdje su samo pet najvećih koristi kolagena za tijelo:

Spriječava preranu starost: Naša koža je najveći organ u ljudskom tijelu i važno je da se održi zdravom. Vlakna kolagena povezuju se s kožnim stanicama kako bi ih održala čvrstima, ali s vremenom ova veza slabi i vlakna sama se ne obnavljaju efikasno kao što to čine u mlađoj koži (Marcos-Garcés et al., 2014). Koristenje kolagen dodatka može pomoći u poboljšanju izgleda kože i spriječiti početne znakove starenja.

Održava zdravlje zglobova i kostiju: Pad kolagena dok starimo također može utjecati na naše zglobove. Zglobovi u ljudskom tijelu štite se od habanja i lomljenja našim hrskavicom. Bez kolagena, naša hrskavica počinje propadati, što dovodi do bolova u zglobovima, ukočenosti i smanjenja pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova s vremenom. Vjeruje se da dodavanje kolagena (kao oralnog dodatka) može pomoći u stimuliranju tijela da proizvede više kolagena i cilja na problematična područja, poput zglobova, što opet pomaže u sprečavanju gubitka gustoće kostiju (Bello i Oesser, 2006).

Može pomoći održavanju zdravlja crijeva: Kolagen daje strukturu svakoj stanici u tijelu, uključujući sluznicu želuca i crijeva, te može pomoći tijelu u popravljanju oštećenja na tim područjima (Chen et al., 2017)

Može pomoći održavanju zdravlja srca: Iz istog razloga zbog kojeg kolagen može pomoći u popravljanju tkiva u crijevima, možda može imati i sposobnost da pomogne u održavanju zdravlja srca (Chen et al., 2017)

Može pomoći u mršavljenju: Neki istraživači tvrde da kolagen može pomoći u mršavljenju jer pomaže u održavanju mišića (što pomaže u održavanju metabolizma) i smanjuje apetit (što pomaže u održavanju kalorijskog unosa) (Wu et al., 2016).

Kolagen se može proizvoditi samo od strane životinja, uključujući ljude. Ako se držite biljne prehrane, imate vjerska ograničenja u prehrani ili ozbiljne alergije, onda kolagen temeljen na životinjama možda nije prikladan za vas. Ali to ne znači da ne možete imati kolagen!

matcha detoksikacija

Biljni kolagen temelji dakle na biljkama koje vam pružaju priliku da izgradite vlastiti kolagen na zdrav i učinkovit način bez potrebe da jedete kolagen temeljen na životinjama. Ljudski kolagen i kolagen temeljen na životinjama su osnovno različiti u svojoj strukturi, pa je zbog toga neodrživo i neučinkovito jesti kolagen drugih životinja kada je naše tijelo već spremno stvoriti kolagen koji nam je potreban. Samo trebamo pronaći prave građevne blokove. Upravo tu dolaze u igru graditelji kolagena.

Graditelji kolagena sadrže sve potrebne sastojke za izgradnju visoko kvalitetnog kolagena specifičnog za vas. Kolagen temeljen na životinjama mora se razgraditi i ponovno izgraditi kako bi ga tijelo moglo koristiti – i nema jamstva da će se ponovno izgraditi kao kolagen. Međutim, biljni graditelji kolagena su specifično dizajnirani da potiču sintezu kolagena sadržeći sve amino kiseline i druge hranjive tvari koje vaše tijelo treba.

Biljni kolagen je prilično nov razvoj, i iako se ne smatra “istinskim” kolagenom jer nije dobiven iz životinjskih izvora, potiče sintezu kolagena. Ovde kod Vivo Life, naša izreka je “Ne morate jesti kolagen da biste ga izgradili” – i postoji razlog za to. To je zato što postoji bolji način za izgradnju kolagena. Kada uzimate kolagen temeljen na životinjama, tijelo ga razgrađuje u različite amino kiseline, a zatim ih koristi za stvaranje vlastitog kolagena. Osim toga, dodaci kolagena temeljeni na životinjama mogu sadržavati neučinkovite količine ključnih sastojaka i, stoga, ne proizvode iste rezultate kao graditelji kolagena temeljeni na biljkama. Biljni graditeljni kolagena osiguravaju vašem tijelu prave amino kiseline za poticanje sinteze kolagena i izgradnju kolagena specifičnog za vas.

Biljni kolagen Vivo Life ima superioran profil amino kiselina i hranjivih tvari u odnosu na tipične kolagene temeljene na životinjama, sa 25 g proteina po porciji, znanstveno dokazano podržava proizvodnju kolagena za bolju kosu, kožu i nokte. Naša mješavina također sadrži 240 mg ultra-čiste hijaluronske kiseline u jednoj dozi, kako bi se postigli promjene koje se mogu vidjeti i osjetiti, te 600 mg ekstrakta bambusa sa silicijem, kako bi se pomoglo održavanju prirodne sposobnosti kože da zadrži vodu.

Provjeri više objava

Provjeri više objava