Što su zeleni prahovi i koje su njihove prednosti?

Što su zeleni prahovi i koje su njihove prednosti?

By 8,4 min readPublished On: 20 prosinca, 2022

Konzumirate li dovoljno voća i povrća?

Ako je vaš odgovor ne, ne brinite, u 2018. godini otkriveno je da je samo 28% odraslih jelo preporučenih 5 porcija voća i povrća dnevno!

Svi znamo da je konzumacija dovoljne količine voća i povrća važan dio zdrave i uravnotežene prehrane, a ipak se čini da mnogi od nas griješe u uključivanju dovoljne količine voća i povrća u svoje obroke. Što ako možete samo popiti jedan ”čarobni” prah pun vaše dnevne doze zelenila i na taj način unijeti dovoljnu količinu?

U redu, to zapravo nije premisa zelenih prahova jer ne postoji zamjena za pravu, cjelovitu hranu. Međutim, ljudi ne piju zelene sokove bez razloga. Rastuća popularnost zelenih prahova ukazuje na njihove prednosti kada se koriste kao dodatak već zdravoj prehrani, punoj voća i povrća koje zapravo žvaćete.

Što su zeleni prahovi?

Zeleni prašci su dodaci prehrani (ne zamjene!), koji se uzimaju kako bi pomogli ljudima da zadovolje dnevni preporučeni unos vitamina i minerala kroz sušenu zelenu hranu. To su vitamini i minerali koje biste mogli i trebali unositi putem obroka, ali kao ljudskim bićima može biti lako izgubiti određene vitamine koji su ključni za podršku imunološkom sustavu i poticanje zdrave razine energije.

Vjerovali ili ne, zeleni prah se ne puni samo hrpicama uvelog špinata; zapravo, usprkos svom imenu, čak se i ne prave samo od zelenih stvari! Mnogi sadrže puno zdravih sastojaka koji nisu zeleni – uobičajeni sastojci uključuju lisnato povrće, drugo povrće, voće, gljive, bilje, alge, probiotike, probavne enzime, prirodne zaslađivače i sl.

Što se tiče obrade, zeleni prah se može napraviti na dva glavna načina: osušen na zraku ili osušen smrzavanjem. Sušenje na zraku događa se na visokim temperaturama, koje mogu uništiti neke od hranjivih tvari, zbog čega su sirove mješavine osušene smrzavanjem optimalne.

voda detoksikacija

Morsko povrće/morski izvori

Morsko povrće koje se najčešće koristi u zelenim prahovima uključuje morske alge, spirulinu i klorelu. Najznačajnija zdravstvena dobrobit koju morsko povrće može ponuditi je to što ima visok sadržaj joda, ključnog minerala za zdravlje štitnjače. Naša tijela trebaju jod kako bi naš metabolizam ispravno funkcionirao, pa je konzumacija morskog povrća izvrstan način za podržavanje funkcije štitnjače.

Morske trave i alge nisu uobičajene u zapadnjačkoj prehrani, stoga uzmite svoju dozu morskog povrća bogatog antioksidansima, koje također smanjuje LDL kolesterol, uravnotežuje razinu šećera u krvi i pruža podršku imunitetu, kroz svoj zeleni prah.

Izvori trave

Hranjive trave poput pšenice, heljde, ječma, lucerne, raži i zobi korištene su kao dodaci prehrani od 1930-ih u SAD-u, kada je primijećeno da stoka napreduje i daje više hranjivih jaja i mlijeka kada se njima hrani. Danas možemo sami konzumirati trave – neki ljudi čak konzumiraju sirove trave poput zobi i pšenične trave!

Trave su dobar izvor vitamina, minerala, aminokiselina, klorofila i enzima, a njihovi nutritivni profili slični su mnogim tamnozelenim povrćem. Heljda je, primjerice, vrlo bogata manganom, bakrom, magnezijem, željezom i fosforom.

Probiotici

Neće svi zeleni prahovi sadržavati probiotike (također poznate kao žive kulture), ali je dobro na njih pripaziti jer promiču dobro zdravlje crijeva i potiču rast zdravih bakterija.

Što tražiti u zelenom prahu

Sa svim tim različitim sastojcima i prahovima koji tvrde da je njihova formula najbolja za optimalno zdravlje, može biti teško odlučiti se koji odabrati. Mješavina na bazi algi, ona puna hranjivih trava ili jednostavna tamnozelena mješavina?

matcha detoksikacija

Najbolji bi zeleni prah kombinirao sve ove sastojke kako bi pokrio sve baze. Vitaminska mješavina Vivo Life THRIVE, naš zeleni prah na primjer, mješavina je heljde, voća i povrća, 10 milijardi živih kultura, algi, ljekovitih gljiva i još mnogo toga!

Također je važno uzeti u obzir sastojke koji se nalaze u zelenoj mješavini. Ako se na pakiranju spominje da nije GMO, veganski i organski, to je pozitivna zelena zastavica, jer se briše mogućnost da prah sadrži bilo kakve sintetičke aditive poput pesticida i kemijskih gnojiva. Osim toga, odaberite robnu marku koja testira proizvod na teške metale i zagađivače jer, zbog zagađenog tla i upotrebe pesticida, metali poput olova i žive mogu pronaći svoj put u dodatke prehrani: jedna je studija ispitala 13 proizvoda i u 4 od njih pronašla je štetne zagađivače! Previše smo svjesni ovog problema u industriji dodataka, zbog čega testiramo sve naše sirovine na izvoru, a zatim serijski testiramo gotove proizvode.

Koje su prednosti zelenih prahova?

Svi zeleni prahovi sadrže različite sastojke u različitim količinama, tako da su ovo neke opće zdravstvene dobrobiti koje većina zelenih prahova sadrži.

  • Poput zelenog povrća, zeleni prah ima mnoštvo antioksidativnih svojstava, što smanjuje rizik od kroničnih bolesti – jedna je studija otkrila da dvije žlice zelenog praha dnevno snižavaju razinu proteina oštećenih oksidacijom u krvi za 30%!
  • Štite zdravlje srca poboljšanjem krvnog tlaka.
  • Imaju visok sadržaj vitamina i minerala koji podržavaju imunološki sustav.
  • Podržavaju zdrave razine energije.
  • Pomažu u održavanju normalne razine šećera u krvi.
  • Poboljšavaju zdravlje mozga, jer su bogati vitaminima i mineralima koji podržavaju kognitivne funkcije.

Koliko zelenog praha nam treba?

Uz zelene praškove obično dolazi mjerica ili upute o tome koliko je 1 mjerica. Ovo bi ionako trebalo konzumirati uz zdravu količinu povrća i voća, tako da ne biste trebali piti više od onoga što je navedeno na pakiranju.

Ako ne volite piti svoju zelenu mješavinu samo s vodom (uostalom, nitko je ne pije zbog okusa), možete je pomiješati sa sokom ili u smoothieju, a možete je čak i jesti pomiješanu u hrani!

probava detoksikacija

Za koga su zeleni prahovi dobri?

Zeleni prah je dobar za svakoga tko želi popuniti praznine u svojoj inače zdravoj prehrani. Iako bismo sve hranjive tvari trebali unositi hranom, ponekad može biti teško osigurati da to činimo svaki dan. Vitaminske mješavine u prahu su sigurnosna mreža na koju se mogu osloniti svi koji ne osjećaju da su dostigli svoj dnevni unos vitamina i minerala, a ne za ljude koji žele hranu zamijeniti prahom (što nikada ne bismo preporučili!)

Je li povrće u prahu jednako dobro kao svježe?

Ne. Dok je povrće u prahu prepuno vitamina, minerala, antioksidansa i hrpe drugih dobrih stvari koje obično ne konzumirate, ono također ne sadrži sve što sadrži cjelovita hrana.

Vlakna su, na primjer, neophodna za rad crijeva i druge tjelesne funkcije. Zeleni prah često ima vrlo malo vlakana u usporedbi s svježim povrćem i ne pruža istu hidrataciju, budući da se većina svježeg povrća sastoji od puno vode koja se gubi tijekom procesa sušenja.

Konzumacija povrća u prahu također je mnogo manje zasitna jer se, kada žvačete hranu, brže osjećate zadovoljnije i manja je vjerojatnost da ćete pojesti previše tijekom dana.

Dakle, isplati li se konzumirati vitaminsku mješavinu u prahu?

S obzirom na to koliko nas ne zadovoljava preporučeni dnevni unos voća i povrća, zeleni prah je učinkovit i praktičan način za konzumiranje svih hranjivih tvari koje su vam potrebne dnevno u jednoj brzoj dozi. Sve dok pronađete prašak uzgojen organski ili bez kemikalija i hladno prešan za maksimalnu hranjivu vrijednost, jedna mjerica dnevno uz zdravu, uravnoteženu prehranu samo će vam koristiti.

Izvori:

Provjeri više objava

Provjeri više objava