Blog, Nutricionizam, Voće, Zdravlje

Zdravstvene prednosti Ananasa

Poznato je da je ananas voće koje nudi nekoliko prednosti za naše zdravlje. Razmotrimo o svakoj prednosti detaljno u nastavku.

Liječi artritis

Jedan od najcjenjenijih načina korištenja ananasa u smislu zdravlja je njegova sposobnost da se smanji upala zglobova i mišića, osobito onih povezanih s artritisom, bolesti koja utječe na milijune ljudi širom svijeta. Ananas sadrži relativno rijetki proteolitički enzim zvan bromelain, koji je prvenstveno povezan s razgradnjom složenih proteina i ima ozbiljne protuupalne učinke. Bromelain također pozitivno korelira s smanjenjem znakova i simptoma artritisa kod mnogih.

Pojačava imunitet

Jedno posluživanje ananasa ima više od 130% dnevne doze vitamina C za ljude, što ga čini jednim od najbogatijih i najukusnijih izvora askorbinske kiseline. Vitamin C pomaže u smanjenju bolesti i jačanju imunološkog sustava stimulirajući aktivnost bijelih krvnih stanica i djeluje kao antioksidans za obranu od štetnih učinaka slobodnih radikala. Slobodni radikali su opasni nusproizvodi staničnog metabolizma koji mogu oštetiti različite organske sustave i poremetiti funkciju, kao i uzrokovati da se zdrave stanice pretvore u kancerozne. Sadržaj vitamina C iz ananasa brani se protiv ovoga.

Pojačava zacjeljivanje rana

Jedna od najčešće zanemarenih prednosti vitamina C je njegova bitna uloga u stvaranju kolagena. Ovo je djelomično razlog zašto se to smatra vitaminima koji iscjeljuju jer je kolagen bitan proteinski temelj krvnih žila, kože, organa i kostiju. Visoki sadržaj vitamina C u ananasu vam pomaže brzo liječiti rane i ozljede, uz to brani vaše tijelo od infekcija i bolesti.

Sprječava rak

Ananas je izravno povezan s prevencijom raka usta, grla i dojke, jer je bogat raznim antioksidantima, uključujući vitamin A, beta karoten, bromelain, različite flavonoidne spojeve i visoku razinu mangana. Mangan je važan kofaktor superoksid dismutaze, izuzetno moćan čistač slobodnih radikala koji je povezan s nizom različitih vrsta raka.

Pomaže probavi

Redovno konzumiranje ananasa može vas zaštititi od velike količine loših zdravstvenih stanja, uključujući konstipaciju, proljev, sindrom iritabilnog crijeva, aterosklerozu i zgrušavanje krvi, kao i visoki krvni tlak. Ananas, bogat vlaknima, potpomaže prolaz hrane kroz probavni trakt i potiče oslobađanje želučanih i probavnih sokova kako bi se hrana otopila. Također skuplja rijetku stolicu i tako pomaže u liječenju proljeva. Nadalje, bromelain u ananasu stimulira probavu proteina, smanjuje upalu probavnog trakta i stoga liječi probavne bolesti.

Poboljšava zdravlje kostiju

Iako ananas nije poznat po tome što ima jak sadržaj kalcija, koji većina ljudi odmah povezuje s zdravljem kostiju, ima impresivnu količinu mangana. Mangan je još jedan mineral u tragovima neophodan za jačanje kostiju, kao i njegov rast i popravak. To je najistaknutiji mineral ananasa, a jedna porcija ananasa može vam pružiti više od 70% vaših dnevnih potreba za ovim mineralom.

Poboljšava vid

Oko je najvažniji senzorni organ ljudskog tijela i ananas ima sposobnost poboljšanja zdravlja očiju i sprečavanja drugih bolesti očiju povezane sa starenjem. Beta karoten prisutan u ananasu može pomoći u raznim problemima sa vidom.

Regulira krvni tlak

Ananas je vrijedan izvor mnogih minerala, a među njima je i kalij. Nedostatak kalija može rezultirati širokom lepezom zdravstvenih opasnosti. Vasodilatorsko djelovanje kalija ublažava napetost i stres krvnih žila i povećava cirkulaciju krvi u različitim dijelovima tijela. Kada se vaše krvne žile opuštaju, krvni tlak se smanjuje i protok krvi je manje ograničen. To može spriječiti da ugrušci blokiraju protok krvi i smanjuju nakupljanje plaka u arterijama i žilama, koja zauzvrat pomažu u sprečavanju stanja poput ateroskleroze, srčanih udara i moždanog udara. Dakle, jedite ananas za zdravo srce!

Sa konzumacijom treba biti oprezan

Prednosti jedenja ananasa su jasne i zbog impresivnog popisa kvaliteta koje ste upravo pročitali, ali svaku hranu ili voće treba jesti umjereno, uključujući ananas. Bromelainski enzim prisutan u ananasu prvenstveno je enzim koji pomaže u probavi teške hrane (kao što je crveno meso). Kod povećanog konzumiranja ananasa može se desiti da nam oslabi osjet okusa, da nam osjećaj u usnicama i jeziku bude nekako čudan. Bromelain i vitamin C prisutni su u visokom omjeru kod ananasa, a “predoziranje” može dovesti do povraćanja, proljeva, glavobolja i mučnina.

Povezane objave