Bilje i Začini, Blog, Zdravlje

Zdravlje: Najbolje i najkorisnije integralne žitarice

zdravlje

Saznajte više o integralnim žitaricama i njihovim ljekovitim svojstvima. U nastavku pročitajte vodić za integralne zdrave žitarice. Izdvojili smo 5 najboljih i najkorisnijih integralnih žitarica. Integralne žitarice koje smo izdvojili su: Kvinoja, Heljda, Zob, Ječam i Bulgur.

Kvinoja

Kvinoja ublažava glavobolje. Ova vrsta žitarice potječe s južnoameričkog tla. Kvinoja je bogata magnezijem koji opušta stijenke krvnih žila te automatski sprječava njihovo kontrahiranje i posljedičnu bol. Također, ova žitarica odličan je izvor riboflavina odnosno vitamina koji je neophodan za oslobađanje energije u stanice. Istraživanja pokazuju da ovaj učinak pozitivno djeluje na ublažavanje glavobolja.

Heljda

Heljda sprječava pojavu žučnog kamenca. Olakšava potiskivanje hrane kroz probavni trakt, što smanjuje količinu žučne kiseline, koju stvara jetra. Budući da se od ove kiseline mogu stvoriti kamenčići u žuči, zrno heljde djeluje amortizirajuće i normalizira rad crijeva.

Zob

Zob održava zdravlje srca. Zrno ove žitarice bogato je beta­glukanom, vrstom biljnog vlakna koje se veže sa štetnim kolesterolom u crijevima, što omogućava njegovo izbacivanje iz organizma. Istraživanja pokazuju da samo jedna porcija zobene kaše dnevno snižava razinu kolesterola za 23 %.
Zob kao dio prehrane s niskim udjelom masti, visokim udjelom vlakana i redovitom tjelovježbom može biti vrlo učinkovita u borbi protiv kolesterola.

Bulgur

Bulgur pšenica štiti od raka. Bogata je biljnim tvarima koje snižavaju razinu estrogena u krvi, što štiti od pojave raka dojki. Istraživanja pokazuju da žene, čija je prehrana u razdoblju prije menopauze bogata biljnim vlaknima iz žitarica, smanjuju rizik od raka za 41 %.

Ječam

Ječam potječe iz Etiopije i jugoistočne Azije gdje se uzgajao prije 10 000 godina. Upotrebljavao se za prehranu ljudi i životinja, kao i za proizvodnju alkoholnih pića. Ječam pospješuje rad probavnog sustava. Zrno ove žitarice sadrži visoki postotak biljnih vlakana koja stimuliraju rast korisnih bakterija u crijevima (normalna bakterijska flora). To održava zdravlje sustava za probavu i stimulira imunitet.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave