Zdravi Međuobrok

Zdravi kruh s borovnicama pravi je ljetni hit

zdrava hrana

Ako vam se ideja o grickanju kruha od borovnice i grickanju svježe bobice dok prsti i brada ne pocrne plavo sviđa onda je ovo recept za vas! Ovi sastojci privlače dušu koja voli ljeto, ako se pronalazite u tome onda je ovaj zdravi kruh od borovnica idealna kombinacija za vas. Kriške su dovoljno čvrste da se lako mogu uhvatiti prstima, što je idealno s obzirom da ga želite ponijeti sa sobom kamo god krenete. Recept za pravi ljetni hit od borovnica pročitajte u nastavku. Dobar tek!

Sastojci:

  • 1 3/4 šalice bijelog pšeničnog brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice košer soli
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1 šalica borovnica – svježe ili smrznute (ako koristite smrznute, ne otapajte)
  • 1 šalica + 1 žlica običnog nemasnog grčkog jogurta (sobne temperature)
  • 1/2 šalice meda
  • 1/4 šalice nezaslađenog maslaca – rastopljenog
  • kokosovo ulje
  • 1 i 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 1 limun
  • 2 jaja

Sastojci za preljev:

  • 2 žlice šećera
  • 1/2 žlice mljevenog cimeta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Protvan za pečenje lagano poprskajte sprejem za pečenje.
  3. U velikoj zdjeli za miješanje umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i cimet. Borovnice stavite u zasebnu zdjelu i pospite 1 žličicom suhih sastojaka.
  4. U zasebnoj zdjeli umutite grčki jogurt, med, rastopljeni maslac, vaniliju i limunovu koricu dok se glatko ne sjedine. Umutiti jaja i dodajte maslac.
  5. Dodajte vlažne sastojke suhim sastojcima i drvenom žlicom ili lopaticom vrlo lagano promiješajte tijesto.
  6. Prelijte na borovnice.

Priprema za preljev i pečenje:

  1. U maloj zdjeli promiješajte šećer i cimet.
  2. U pripremljenu tepsiju izlijte tijesto i poravnajte vrh. Pospite preljevom od cimeta i šećera, ako ga koristite.
  3. Pecite 30 minuta, a zatim lagano prekrijte tavu folijom da kruh prebrzo ne porumeni.
  4. Nastavite peći još 15 do 20 dodatnih minuta (ukupno 45 do 50 minuta) ili dok čačkalica umetnuta u sredinu štruce ne izađe čista, a da se niti vlažno tijesto ne lijepi za nju.
  5. Stavite tavu na žičani stalak i ostavite da se potpuno ohladi.

Prebacite kruh na dasku za rezanje, narežite i uživajte!

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave