Zdravlje

Zdrava prehrana za osteoartritis koljena

Kad napravite plan za borbu protiv osteoartritisa koljena (OA), nemojte zanemariti ni snagu hrane. Ne postoji određena dijeta koja tretira vaš problem, ali možete dobiti neke velike zdravstvene koristi ako jedete pametno. Držat ćete svoju težinu pod nadzorom, izgradit ćete snažne hrskavice i smanjiti neke upale.

Ne morate napraviti glavni remont svoje prehrane. Slijedite ove jednostavne korake da biste održali zglobove sretnima.

1. Izbacite dodatne kalorije

Vaša koljena će se osjećati bolje ako zadržite ravan struk. Kada ispustite te suvišne kilograme, odražavati ćete manje pritiska na zglobove. Dobar način da smanjite broj kalorija: Uzmite manje porcije, izbjegavajte slatku hranu i pića te jedite uglavnom hranu koja je biljna.

2. Jedite više voća i povrća

Slobodno jedite puno toga. Mnogi su bogati antioksidansima – tvarima koje mogu pomoći zaštititi vaše stanice od oštećenja.

Neki antioksidanti, koji se nalaze u voću i povrću, poput jabuka, luka, šalotke i jagoda, također mogu pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima.

3. Dodajte omega-3 masne kiseline

Omega-3 mogu vam pomoći pri ublažavanju bolova u zglobovima i smanjenju jutarnje ukočenosti. Oni djeluju smanjujući upalu u vašem tijelu.

Jednostavni način da ih dodate u svoju prehranu jest pojesti dvije porcije masne ribe. Neki od najboljih izvora omega-3 su pastrmka, losos, skuša, haringa, tuna i sardine.

4. Koristite maslinovo ulje umjesto ostalih masti

Jedno istraživanje pokazuje da spoj u maslinovom ulju, nazvan oleocanthal, pomaže u sprečavanju upale. Djeluje na gotovo isti način kao i NSAID. Maslinova ulja s najjačim okusom imaju najveću količinu antiupalnih svojstva.

Oko 3 1/2 žlice maslinovog ulja nudi jednako olakšanje kao i 200 miligrama ibuprofena. Ali toliko ulja vam daje i oko 400 kalorija.

Da biste dodali maslinovo ulje u svoju prehranu bez dodatnih kalorija, koristite ga umjesto ostalih masti, poput maslaca.

5. Unosite dovoljno vitamina C

Ključni element za zdravlje zglobova, vitamin C pomaže u izgradnji kolagena i vezivnog tkiva. Mnogo ukusnih namirnica može vam dati ovu hranjivu tvar. Probajte agrume, crvene paprike, jagode, brokulu, kupus i kelj. Cilj je preporučiti količinu od 75 miligrama dnevno za žene ili 90 miligrama dnevno za muškarce.

6. Pazite na visoke temperature kuhanja

Meso kuhano na visokim temperaturama čini spojeve koji mogu izazvati upalu u vašem tijelu. Nazivaju ih naprednim krajnjim proizvodima glikacije (AGE), a povezani su s bolestima kao što su artritis, srčane bolesti i dijabetes.

Možete smanjiti razinu starosne dobi ako smanjite meso na roštilju, prženoj, pečenoj i mikrotalasnoj peći. Također je korisno ograničiti prerađenu hranu jer se često kuha na visokim temperaturama.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave