Zdrava prehrana je bitna za dobro zdravlje – zdrava dijeta

28
zdrava hrana

Zdrava prehrana je bitna za dobro zdravlje i nutritivnu vrijednost. Zdravlje je na prvom mjestu, a u današnjem članku pročitajte kako se pridržavati zdrave prehrane i zdrave dijete.

Štiti vas od mnogih kroničnih nezaraznih bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa i raka. Konzumiranje različitih namirnica i konzumiranje manje soli, šećera te zasićenih i industrijski proizvedenih trans-masti od ključne su važnosti za zdravu prehranu.

Zdrava prehrana uključuje kombinaciju različitih namirnica, a ona uključuje:

  • Sastojci poput žitarica (pšenica, ječam, raž, kukuruz ili riža) ili škrobni gomolji ili korijenje (krumpir i slično)
  • Mahunarke (leća i grah)
  • Voće i povrće
  • Hrana životinjskih izvora (meso, riba, jaja i mlijeko)

Dojene bebe i mala djeca

  • Zdrava prehrana počinje u ranom životu – dojenje potiče zdrav rast i može imati dugoročne zdravstvene koristi, poput smanjenja rizika od prekomjerne težine ili pretilosti i razvoja nezaraznih bolesti kasnije u životu.
  • Hranjenje beba isključivo majčinim mlijekom od rođenja do 6 mjeseci života važno je za zdravu prehranu. Također je važno uvesti raznovrsnu sigurnu i hranjivu komplementarnu hranu u dobi od 6 mjeseci, dok nastavljate dojiti pa sve dok dijete ne napuni dvije godine i više.

Jedite puno povrća i voća

  • Važni su izvori vitamina, minerala, prehrambenih vlakana, biljnih bjelančevina i antioksidanata.
  • Ljudi koji imaju dijetu bogatu povrćem i voćem imaju značajno manji rizik od pretilosti, srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Jedite manje masti

  • Masti i ulja su koncentrirani izvori energije. Konzumiranje previše masnog, posebno pogrešnih vrsta masti, poput zasićenih i industrijski proizvedenih trans-masti, može povećati rizik od srčanih i moždanih udara.
  • Korištenje nezasićenih biljnih ulja (maslinovo, sojino, suncokretovo ili kukuruzno ulje), a ne životinjske masti ili ulja bogata zasićenim mastima (maslac, mast, kokosovo i palmino ulje), pomoći će konzumiranju zdravijih masti.
  • Da bi se izbjeglo nezdravo debljanje, potrošnja ukupnih masnoća ne bi smjela prelaziti 30% čovjekovog ukupnog unosa energije.

Ograničite unos šećera

  • Za zdravu prehranu, šećeri bi trebali predstavljati manje od 10% vašeg ukupnog unosa energije. Smanjivanje još više na ispod 5% ima dodatne zdravstvene koristi.
  • Odabir svježeg voća umjesto slatkih zalogaja poput kolačića, kolača i čokolade pomaže smanjiti potrošnju šećera.
  • Ograničavanjem unosa bezalkoholnih pića, sode i ostalih pića s visokim udjelom šećera (voćni sokovi i sirupi, aromatizirana mlijeka i slični napici) također pomaže smanjiti unos šećera.

Smanjite unos soli

  • Smanjenje unosa soli pomaže u sprečavanju hipertenzije i smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara u odrasloj populaciji.
  • Ograničavanje količine soli i začina s visokim udjelom natrija (soja sos i riblji umak) tijekom kuhanja i pripreme namirnica pomaže smanjiti unos soli.