Blog, Nutricionizam, Povrće

Zašto je Kelj važan za zdravu prehranu!?

Ako se pitate zašto su ljudi toliko zainteresirani za dodavanje kelja u njihovu zdravu prehranu sada imate priliku saznati odgovor. Popularnost kelja uglavnom se temelji na prehrambenom profilu koji posjeduje. Ima obilje vitamina, poput vitamina K, A, C, minerala, vlakana, folata itd. Šalica kelja ima samo 36 kalorija, 5 grama vlakana i 0 grama masti.

Budući da ima obilje vitamina K, kelj se smatra vrlo učinkovitim za održavanje zdravlja kostiju i smanjenju upala.

Kelj obiluje karotenoidima i flavonoidima, moćnim antioksidansima čija će redovita konzumacija učiniti čuda za vaše zdravlje jer će pružiti ogromnu zaštitu od razvoja kancerogenih stanica.

Kelj također dobiva svoju popularnost u programima detoksifikacije jer prirodno pomaže očistiti jetru od svih toksina i pretjeranih količina određenih hormona. Također može pomoći osobama koje pate od anemije, astme, artritisa i autoimunih bolesti.

Osim toga, kelj je napucan luteinom i zeaksantinskim spojevima koji su potrebni za izvrstan vid i čistu kožu.

Važno je napomenuti da bi kelj mogu biti sljedeći novi revolucionarni sastojak povezan sa učinkovitošću gubitka težine jer značajno poboljšava metabolizam i pretvara hranu u energetsko gorivo.

Svi ovi moćni blagotvorni učinci čine kelj “kraljem zelenih povrća” i rangiraju ga kao broj jedan zbog izuzetnih prehrambenih bogatstava.

Sada kada znate nevjerojatne zdravstvene dobrobiti kelja, nadamo se da ćete se odlučiti za pripremu nekih zdravih recepata u kojima je glavna namirnica kelj. Učinite dugoročno ulaganje u svoje tijelo trošenjem nekog vremena na zdravu prehranu u društvu izvanrednog okusa kelja. Nećete požaliti…

Povezane objave