Blog, Zdravlje

Upoznajte najzdraviju namirnicu svijeta: Avokado – benefiti i priprema

zdravi avokado

Avokado je jedna od najpoznatijih i najzdravijih namirnica na svijetu. U nastavku vam otkrivamo njegovo porijeklo, benefite i na koji način ga pripremiti.

Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Kolokvijalni naziv za avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore.

Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E. Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje je dobro za njegu kože. Mnogi kuhari ga koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela. Plod avokada se dosta koristi u meksičkoj kuhinji.

Europski mornari su avokado koristili kao maslac.
Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku).

Na koji način pripremiti avokado?  

  • Sirovi avokado – operite ga, narežite na kriške i uživajte. Možete dodati malo lmunovog soka ili aceta balsamica.
  • Avokado u obliku namaza ili umaka
  • Avokado je također zdravi prilog svakom jelu primjerice u salatama. Upotrijebite maštu i možete ga uklopiti u većinu zdravih i ukusnih jela.

Kako ukloniti košticu i oguliti avokado?  

  • Avokado narežite na kriške, zatim zarežite kraj kako bi se kora odvojila od mesa. Zreliji avokado lakše je oguliti pa vam za to neće trebati nož. Ostatak kore (tamniji i zeleni dio) možete jednostavno odrezati, jer ćete za jelo koristiti samo žuti dio avokada.
  • Kako biste uklonili košticu veliku žlicu gurnite između mesa avokada i koštice te ju lagano izvadite odnosno iskopajte.
Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave