Umjerenost: važna za svaku zdravu prehranu

48
zdrava prehrana

Što je umjerenost? Umjerenost u jelu znači jesti samo onoliko hrane koliko vašem tijelu treba. Na kraju obroka trebali biste se osjećati zadovoljno, ali ne i prepuno. Za mnoge od nas umjerenost znači jesti manje nego sada. Bitno je znati da to ne znači eliminirati hranu koju volite. Na primjer, jedenje slanine za doručak jednom tjedno, može se smatrati umjerenošću ako je konzumirate uz zdrav ručak i večeru – ali ne i ako se prejedate uz kutiju krafni i pizzu s kobasicama.

Pokušajte ne razmišljati o određenim namirnicama kao “van granica”. Kad zabranite određenu hranu, prirodno je željeti tu hranu više, a onda se osjećate neuspjeh ako se predate iskušenju. Započnite sa smanjivanjem količina porcija nezdrave hrane i ne jedite ih tako često. Dok smanjujete unos nezdrave hrane, možda ćete imati manje žudnje za njima.

Mislite na manje dijelove hrane. Veličine posluživanja su se povećale. Kad objedujete odaberite predjelo, podijelite jelo s prijateljem. Kod kuće vizualni znakovi mogu pomoći u veličini porcija. Vaše posluživanje mesa, ribe ili piletine trebalo bi biti veličine špila karata, a pola šalice pire krumpira, riže ili tjestenine otprilike je veličine tradicionalne žarulje. Posluživanjem obroka na manjim tanjurima ili u zdjelicama možete zavesti mozak da misli da je veća porcija. Ako se na kraju obroka ne osjećate zadovoljno, dodajte još lisnatog zelenila ili zaokružite obrok s voćem.

Uzmite si vremena. Važno je usporiti i razmišljati o hrani kao prehrani, a ne samo o nečemu što će progutati između sastanaka ili na putu da pokupite djecu. Zapravo vam treba nekoliko minuta da vaš mozak kaže svom tijelu da je imao dovoljno hrane, zato polako jedite i prestanite jesti prije nego što se osjećate puni.

Jedite s drugima kad god je to moguće. Samo jelo, posebno pred televizorom ili računalom, često dovodi do besmislenog prejedanja.

Ograničite hranu za užinu u kući. Pazite na hranu koju držite pri ruci. Teže je jesti umjereno ako imate nezdrave grickalice i slatkiše. Umjesto toga, okružite se zdravim odabirom i kad ste spremni nagraditi se posebnom poslasticom tada je iskoristite.

Kontrolirajte emocionalno jedenje. Ne jedemo uvijek samo da bismo utažili glad. Mnogi od nas također se obraćaju hrani kako bi se oslobodili stresa ili se nosili s neugodnim emocijama poput tuge, usamljenosti ili dosade. No, naučivši zdravije načine upravljanja stresom i emocijama, možete povratiti kontrolu nad hranom koju jedete i svojim osjećajima.