Zdravi Ručak

Tart od inćuna, rajčice i feta sira s maslinama

Tart od rajčice, feta sira i inćuna zdrav je, lagan i ukusan obrok. Inćuni imaju velike količine omega-3 masnih kiselina, zdravih nezasićenih masti koje pomažu u sprečavanju upale i kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, oni imaju dobre količine kalcija i magnezija, esencijalnih minerala koji reguliraju krvni tlak i cirkulaciju. Njihov sadržaj niacina također doprinosi snižavanju kolesterola i triglicerida. Ova vrsta ribe sadrži kalcij, magnezij i fosfor, koji pomažu tijelu da održava i poboljšava zdravlje i rast kostiju. U kombinaciji sa rajčicom, feta sirom i ostalim sastojcima odlično se uklapa u tijesto i čini fantastični tart. U nastavku pročitajte recept i uživajte u pripremi ovog ukusnog jela.

Sastojci:

  • 12 mariniranih inćuna
  • 330 g brašna
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 konzerva pelata + 1 žlica pirea od rajčice po želji
  • 100 g feta sira
  • 6 grančica timijana ili 1 žličica suhog
  • 75 g maslina
  • 170 g maslaca
  • 100 ml hladne vode
  • prstohvat šećera

Priprema:

  1. Na radnoj površini promiješajte brašno, rastopljeni maslac i hladnu vodu. Mijesite kako bi se sastojci sjedinili te oblikujte kuglu.
  2. Tijesto omotajte kuhinjskom folijom te ju stavite u hladnjak. Pustite da se hladi 60 minuta.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  4. Protvan za pečenje obložite tijestom.
  5. Tijesto najprije ispecite 15 minuta. Izbušite rupe vilicom ili po površini rasporedite suhi grah, keramičke kuglice ili slično.
  6. U međuvremenu pripremite nadjev.
  7. U tavu sipajte maslinovo ulje te lagano popržite 3 minute isjeckani luk. Dodajte isjeckani češnjak i promiješajte.
  8. Dodajte pelate, timijan i pustite da se kuha 20 minuta.
  9. Kada je tijesto gotovo, po površini rasporedite umak od rajčice, pospite feta sirom i maslinama, a po vrhu dodajte inćune. Poprskajte s malo maslinovog ulja pa pecite oko pola sata dok se vrh tarta lagano ne karamelizira.

Poslužite ovaj zdravi i ukusni obrok. Iznenadite svoje prijatelje ovim sjajnim, jednostavnim receptom koji oduzima dah. Dobar tek!

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave