Blog, Zdravlje

Sve o ugljkohidratima, mastima i proteinima

proteini ugljikohidrati masti

Ugljikohidrati, masti i proteini vrlo su bitni za naš organizam. Oni imaju veliki utjecaj na našu uravnoteženu i zdravu pravilnu prehranu. Što su to ugljikohidrati, masti i proteini i zašto su bitni u prehrani, pročitajte u nastavku.

Ugljikohidrati

Kvalitetni ugljikohidrati su vitalni dio uravnotežene prehrane. Oni osiguravaju jedan od glavnih izvora energije u tijelu. Jednostavno prebacivanje prehrambenih navika sa bijelog zrna na cjelovito zrno sjajan je način da povećate svoj unos prehrambenih vlakana i održite osjećaj sitosti.

Konzumiranje hrane bogate vlaknima pomaže pri smanjenju od bolesti srca, raka crijeva, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Proteini

Protein je poput kraljevske grupe hrane – čini nas jačima. Protein je vitalan za oporavak mišića i rast stanica. Bitan je za razvoj djece i teenagera, te za trudnice. Bjelančevine ili proteini su, uz vodu, najvažnije tvari u tijelu. Najvažniji su čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva.

Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak. Sastavni su dijelovi svake stanice, što ih čini osnovom života na Zemlji. Izgrađene su od aminokiselina koje su međusobno povezane peptidnom vezom.

Savjet za kuhanje

Pečeni ili kuhani proteini za vas su mnogo bolji nego prženi. Korištenje pećnice ili roštilja, a ne tave, zahtijeva manje dodane masnoće i pomaže da hrana zadrži hranjive tvari.

Masti

Masti često imaju lošu reputaciju, ali se jako bitne za naše blagostanje – trik je fokusiranje na pravu vrstu masti. Zdrave masti pomažu našim tijelima da apsorbiraju hranjive tvari, proizvode hormone, rastu stanice i ostaju energizirani. Na flipsidu, zasićene masti i trans masti mogu dovesti do povećanja težine, bolesti srca i visokog kolesterola.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave