Zdravlje

Stevija – zdrava i idealna za mršavljenje

List biljke stevija korišten je stotinama godina kao sladno sredstvo kod indijanskih plemena Guarani u Paragvaju jer šećera uopće nije bilo. Međutim, ono što je važno jest da su urođenici ovu biljku koristili kao ljekovito sredstvo najčešće uz poznati mate čaj. Zanimljivo je da slatkoća uopće ne dolazi od ugljikohidrata, već od kemijskog spoja steviozida koji spada u glikozide. Tko god nije podnosio šećer i druga umjetna sladna sredstva, koristio je steviju.

Stevija dolazi u više raznih oblika, kao zeleni prah, smeđi tekući ekstrakt s jakim mirisom na sladić i kao bijeli prah. Komercijalno se najčešće koristi kao bijeli prah. Zbog visoke slatkoće najmanja mrvica je ljudima preslatka pa se preporučuju razne varijante razrjeđivanja miješanjem s inertnim materijalima kao što je dekstrinmaltoza, osobito u tekućem obliku kada se dozira brojem kapi.

Stupanj slatkoće najbolje ilustrira sljedeća usporedba – jedna čajna žličica tekućeg ekstrakta jednaka je po snazi – šalici šećera! Stevija je gotovo idealna za osvježavajuće napitke bez šećera i zasigurno će tamo naći svoje mjesto. Pod komercijalnim nazivom “rebiana” i “purre via” koristi se u poznatim markama osvježavajućih napitaka iz SAD-a i Kanade, a često se koristi i u kombinaciji s izomaltozom.

Ono što će svakako obradovati dijabetičare, ali i druge dijetalce, stevija ima dokazano medicinsko djelovanje, ne podiže razinu glukoze u krvi i pojačava njezinu podnošljivost. Ako se u malim količinama dodaje svinjama u tovu, udvostručuje se količina kalcija u mesu pa bi se moglo govoriti i o sredstvu protiv osteoporoze.

Utvrđeno je da stevija snižava povišeni krvni tlak, pomaže dijabetičarima pa čak pozitivno djeluje kod vrlo neugodne kandidoze koja je često posljedica dugotrajne terapije antibioticima. No ono što je naknadnim istraživanjem utvrđeno jest sposobnost stabiliziranja razine šećera u krvi pa se koristi kod osoba koje padaju u hipoglikemične krize. Stevija ne izaziva karijes u djece što je problem kod drugih vrsta sladnih sredstava. To znači da usporava i sprječava razvitak mikroflore kvarenja u usnoj šupljini na desnima i zubima.

Ipak najvažnija odlika tog sladila jeste da sladi sve čemu se doda, a da nema kalorija, što ga svrstava u odlična sredstva kod mršavljenja. Nadalje, utvrđeno je da stevija ima vrlo povoljno djelovanje na kožu jer je omekšava i čini glatkom zbog čega se koristi za pripremu maski za lice, osobito protiv mladenačkih akni. Ako se doda u sapun i druga kozmetička sredstva, ima vrlo povoljno djelovanje na dermatitis, ekcem, seboreju, crvene mrlje itd.

Zbog svih navedenih svojstava sa stevijom se ne može mjeriti ni jedno drugo umjetno sladilo.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave