Zdravlje

Spirulina je plavo – zeleni izvor životne energije

Spirulina je mikroalga ili jednostanični organizam, sličan bakterijama. Moja prva pomisao na spirulinu je zelena boja, no riječ je o algi plavo-zelene boje. Spirulina je bogata klorofilom, koji joj daje prepoznatljivu zelenu boju, a i ima ulogu u procesu fotosinteze i proizvodnji energije putem sunčeve svjetlosti.

Utjecaj spiruline na zdravlje očituje se u visokoj nutritivnoj vrijednosti – bogat je izvor bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i omega 6), antioksidansa – vitamina i minerala.

Koristi se u terapijske svrhe već tisućama godina. Među plavozelenim algama je najpopularniji  dodatak prehrani, a neizostavni je dio vegetarijanske i makrobiotičke prehrane.

Spirulina je bogat izvor hranjivih tvari

Sadrži 60 posto bjelančevina, 18 amino kiselina te vitamine A, C, E, D i B. Zbog značajne količine vitamina B12, pomaže u razvoju zdravog živčanog tkiva, ali i metabolizma svake stanice u organizmu.

Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij, željezo, natrij, fosfor, cink i selen. Jedna dnevna doza spiruline sadrži više željeza nego dvije šalice špinata. Bogata je i klorofilom, koji doprinosi boljoj krvnoj slici, uravnotežuje PH i potpomaže izbacivanju toksina iz organizma.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave