Bilje i Začini, Blog

Ružmarin – lijek koji pomaže pri mršavljenju i potiče cirkulaciju

Ružmarin – lijek koji pomaže pri mršavljenju i potiče cirkulaciju

Čaj od ružmarina – lijek koji pomaže pri mršavljenju i potiče cirkulaciju.

Ružmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svijetloplavih cvjetova. Riječ o biljci intenzivnog mirisa ali i okusa. Ružmarin je moguće pronaći diljem Europe, a uzgaja se čak i u SAD-u i Meksiku.

Ružmarin su u povijesti grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite. Tada se vjerovalo da ružmarin potiče koncentraciju i pamćenje.

U Engleskoj je ružmarin bio simbol vjernosti što se i dan danas primjenjuje na vjenčanjima kada se odjeća gostiju kiti s ružmarinom.

Ružmarinovo ulje sadrži neophodne antioksidanse koji potiču rad mozga. Ružmarin je zapravo jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa.

Ako nemate vlastiti ružmarin, sušeni ružmarin možete kupiti u trgovini. Ako u dvorištu imate grmove ružmarina koje je potrebno redovno oblikovati, onda ste se vjerojatno zapitali što učiniti s odrezanim listovima ružmarina.

Umjesto da listove ružmarina bacite u kompost možete ih sačuvati i od njih napraviti vrlo zdrav i za nepce zanimljiv čaj od ružmarina.

Čaj od ružmarina za mršavljenje:

Priprema:

• Dvije žličice mješavine za čaj od ružmarina prelijte s 300 ml vrele vode i ostavite da odstoji 5 minuta.
• U čaj možete iscijediti sok od grejpa.
• Čaj možete odmah piti, a dozvoljena dnevna količina su 3 šalice ovog napitka.

Čaj od ružmarina poboljšava probavu i potiče iskorištavanje najvažnijih sastojaka iz namirnica- Ako imate problema s krvnim tlakom i cirkulacijom, možete pokušati regulirati tegobe ružmarinom.

Jedna šalica čaja od ružmarina dnevno je dovoljna kako biste mogli već nakon mjesec dana osjetiti olakšanje.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave