Rolada od špinata s nadjevom od slanutka i tofua – veganski obrok

58
zdrava hrana hr

Rolada od špinata veganski je obrok kojeg krasi nadjev od slanutka i tofua. Veganska prehrana se sastoji od žitarica, mahunarki, voća i povrća. Vegani ne konzumiraju meso pa tako ni ribu ni morske plodove. Većina vegana ne konzumira ni druge namirnice životinjskog podrijetla kao što su jaja, mlijeko, mliječni proizvodi pa čak niti med. Ne morate nužno biti vegani da biste pripremili i jeli ovu ukusnu roladu jer je ona prigodna za sve koji žele zdrav obrok. U nastavku otkrivamo super jednostavan recept za roladu od špinata. Dobar tek!

Sastojci za roladu:

  • 300 g špinata
  • 230 g glatkog pšeničnog brašna
  • 30 g brašna od slanutka
  • 40 ml mineralne vode
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žličica češnjaka ili luka u prahu
  • 2 žličice praška za pečenje

Sastojci za preljev:

  • 240 g kuhanog slanutka
  • 230 g kuhanog bijelog graha
  • 100 g svježeg tofua (po želji)
  • kvasac (po izboru)
  • 4 žlice veganske majoneze
  • vlasac
  • papar
  • sol

Priprema:

  1. Špinat očistite i narežite na male komadiće.
  2. U lonac sipajte vodu te ju zagrijte do vrelišta. Dodajte špinat te ga kuhajte 3 minute.
  3. U zdjelu sipajte brašno te umiješajte prašak za pečenje, sol, papar, češnjak i ulje.
  4. Dodajte mineralnu vodu pa dobro promiješajte.
  5. U smjesu dodajte skuhani špinat.
  6. Protvan za pečenje obložite papirom za pečenje.
  7. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  8. Smjesu ulijte u protvan te ju rasporedite ravnomjerno. Pecite 13 minuta.
  9. Izvadite protvan iz pećnice pa zajedno s papirom za pečenje umotajte u vlažnu krpu pažljivo formirajući oblik rolade.
  10. Ostavite sa strane da se ohladi, a u međuvremenu napravite preljev za roladu.
  11. Navedene sastojke ubacite u blender pa miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Tofu izostavite ukoliko ga ne volite.
  12. Polako odmotajte roladu, namažite nadjev pa ju ponovo zamotajte.
  13. Stisnite roladu prianjajućom ili alu-folijom te ju stavite u hladnjak na 60 minuta kako bi se tekstura stisnula.

Izvadite ohlađenu roladu, razrežite ju i poslužite. Uživati ćete u zdravom i ukusnom obroku od špinata. Za dekoraciju slobodno na vrh dodajte omiljene sjemenke. Dobar tek!