Zdravlje

Plemenite ribe hladnih voda izvor su kompletnih proteina potrebnih organizmu – losos i pastrva

zdrava hrana

Plemenite ribe hladnih voda – pastrva i losos, kao nutritivno iznimno hranjive namirnice zauzimaju važno mjesto u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Osim što imaju relativno nisku energetsku vrijednost, njihovo je meso odličan izvor kompletnih proteina potrebnih za normalan rast i funkcioniranje organizma.

Štoviše, proteini u lososu tema su uzbudljivih novih otkrića. Naime, određena struja znanstvenika trenutno istražuje male molekule proteina iz lososa (nazvane bioaktivni peptidi) i njihov utjecaj na zglobnu hrskavicu, učinkovitost inzulina ali i ublažavanje upalnih procesa u probavnom sustavu.

Razlog zašto meso lososa i pastrve plijeni toliku pozornost je profil masti koji sadrži. Tajna leži u bogatstvu svestranih omega -3 masnih kiselina čiji je pozitivan učinak na zdravlje srva i krvnih žila te važnost za razvoj moždanih struktura djece samo „vrh sante leda” blagotvornih učinaka.

Zapravo, priča o omega-3 masnim kiselinama je toliko puta ispričana i poznata gotovo svima da su rijetki oni koji znaju da pastrva i losos nude još aduta po naše zdravlje. Riječ je  o astaksantinu iz skupine karotenoida zaslužnom za ružičastu boju mesa lososa i pastrve, ali i nekih drugih predstavnika. Tako crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, potječe od astaksantina.

U blagodatima koje pružaju pastrva i losos danas se može uživati tijekom cijele godine budući da su dostupni u obliku smrznutog proizvoda. Iako je ponekad prisutna zadrška prema smrznutoj hrani, realno je ona posve nepotrebna i neopravdana jer je riba konzervirana metodom brzog smrzavanja nutritivno jednako vrijedna svježoj ribi.

Povezane objave