Zdravlje

Patlidžan – niskokalorična i zdrava namirnica koja pomaže pri mršavljenju

zdravlje

Patlidžani su bogati vlaknima i imaju malo kalorija, što ih čini odličnim dodatkom bilo kojem režimu mršavljenja. Vlakna se polako kreću kroz probavni trakt i mogu promovirati punoću i sitost, smanjujući unos kalorija. Svaka šalica (82 grama) sirovog patlidžana sadrži 3 grama vlakana i samo 20 kalorija.

Uz to, patlidžani se često koriste kao nadomjestak niskokaloričnih sastojaka s visokim udjelom vlakana.

Vrlo lako dodati na menu bilo koje dijetalne prehrane. Patlidžan je nevjerojatno svestran i može se lako uklopiti u vašu prehranu.

Može se peći, pržiti, peći na roštilju ili u umaku. Može se koristiti i kao niskokalorična zamjena za mnoge visokokalorične sastojke. To može smanjiti unos ugljikohidrata i kalorija, a istovremeno povećava sadržaj vlakana i hranjivih sastojaka u vašem obroku.

Patlidžan je snažan antioksidans. Osim što sadrži mnoštvo vitamina i minerala, patlidžan se može pohvaliti i velikim brojem antioksidanata.

Antioksidanti su tvari koje pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih štetnim tvarima poznatim kao slobodni radikali. Studije su pokazale da antioksidanti mogu pomoći u sprječavanju mnogih vrsta kroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti i rak. Višestruka ispitivanja potvrdila su da je učinkovita u zaštiti stanica od oštećenja od štetnih slobodnih radikala.

Patlidžan je namirnica koja je bogata hranjivim sastojcima i dolazi s mnogim potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Od smanjenja rizika od srčanih bolesti do pomaganja u kontroli šećera u krvi i gubitka kilograma, patlidžani su jednostavan i ukusan dodatak bilo kojoj zdravoj prehrani.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave