Zdrava Večera

Mekana cvjetača u sočnom umaku na podlozi Basmati riže s jogurtom – Vegetarijanski obrok bez glutena

zdrava hrana hr

Ovaj recept za cvjetaču u maslacu i umaku s Basmati rižom i jogurtom vegetarijanski je obrok pripremljen na klasičnom indijskom receptu. U ovoj verziji nježne cvjetove cvjetače kuhali smo u začinjenom umaku i poslužili ih preko riže s jogurtom. Ugodna večera u tjednu koju će cijela obitelj voljeti. Bezglutenska zdrava večera oduševiti će vas, a za pripremu je potrebno 60 minuta, te je količina sastojaka navedena za 4 porcije. Uživajte i dobar tek!

Sastojci:

  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • ½ žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 3 žlice garam masala
  • 1 i ½ žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednja glava karfiola (izrezana na cvjetove)
  • 3 žlice neslanog maslaca
  • 1 žuti luk (sitno isjeckani)
  • 3 češnja češnjaka (mljevena)
  • 2 žlice svježe naribanog đumbira
  • 2 žlice paste od rajčice (koncentrat)
  • 1 žličica mljevene paprike
  • ¼ žličice mljevenog cimeta
  • Prstohvat kajenskog papra (neobavezno)
  • Limenka umaka od rajčice
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • ½ šalice teške kreme
  • Basmati riža za posluživanje
  • Svježi peršin i grčki jogurt (za posluživanje)

Priprema:

  1. U veliku zdjelu sipajte limunov sok, kukuruzni škrob, kumin i ½ žličice kurkume, garam masala i sol. Dobro promiješajte i stavite sa strane.
  2. Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi. Dodajte karfiol, povremeno gnječite, dok na mjestima ne porumeni i ne omekša, 7 do 8 minuta.
  3. Smanjite toplinu na srednju jačinu, a karfiol prebacite u zdjelu sa smjesom kukuruznog škroba.
  4. Začinjeni karfiol vratite u tavu i kuhajte još 7 do 8 minuta, dok ne omekša. Prebacite karfiol u zdjelu.
  5. U tavu dodajte preostale 1 žlice ulja i maslaca. Dodajte luk i dinstajte oko 8 minuta.
  6. Umiješajte češnjak, đumbir i pastu od rajčice pa kuhajte 2 minute.
  7. Dodajte preostale ½ žličice kurkume, 2½ žličice garam masale i 1 žličicu soli, zajedno s paprikom, cimetom i kajenom pa kuhajte 1 minutu.
  8. Dodajte umak od rajčice i povrtni temeljac te kuhajte dok ne zavrije.
  9. Smanjite na laganu vatru, umiješajte vrhnje i vratite karfiol u tavu. Pustite da se smjesa pirja oko 15 minuta.
  10. Garnirajte s peršinom i poslužite preko riže s “kapljicom” jogurta.

Mekana cvjetača u sočnom umaku na podlozi Basmati riže s jogurtom sigurno će vam se svidjeti. Poslužite ovaj vegetarijanski obrok bez glutena i uživajte u zdravoj večeri. Dobar tek!

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave