Blitva potječe s Mediterana, a danas je čest gost u povrtnjacima diljem svijeta. Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom. Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću. Ukusna i zdrava juha oduševiti će vas. Blaga gorčina blitve uz dodatak prženih sjemenki i malo izmrvljene fete je pravi užitak. Ima okus na ljeto. U nastavku pročitajte recept i uživajte.
Sastojci:
- 600 g blitve
- 3 mlada luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mlada krumpira
- maslinovo ulje
- 1/2 limuna (cijeđenog)
- sol
- papar
Priprema:
- Operite blitvu te odvojite peteljke od listova.
- Ogulite i narežite mladi luk na komade. Ogulite češnjak te ga narežite na pola.
- Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice.
- U lonac sipajte maslinovo ulje, te dodajte peteljke blitve i luk. Posolite pa dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte češnjak, promiješajte i pirjajte minutu na laganoj vatri.
- Dodajte vodu, onoliko koliko je potrebno da prekrije sastojke.
- Dodajte krumpir. Kuhajte 10 minuta odnosno dok povrće ne omekša.
- Uklonite lonac s vatre te usitnite sastojke štapnim mikserom.
- Dodajte sol i papar po izboru te sok od limuna.
Kod serviranja posipajte prženim sjemenkama suncokreta i sezama i po želji s komadićima fete. Dobar tek!