Zdrave Juhe

Ljetna zdrava juha od blitve

Blitva potječe s Mediterana, a danas je čest gost u povrtnjacima diljem svijeta. Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom. Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću. Ukusna i zdrava juha oduševiti će vas. Blaga gorčina blitve uz dodatak prženih sjemenki i malo izmrvljene fete je pravi užitak. Ima okus na ljeto. U nastavku pročitajte recept i uživajte.

Sastojci:

  • 600 g blitve
  • 3 mlada luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mlada krumpira
  • maslinovo ulje
  • 1/2 limuna (cijeđenog)
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Operite blitvu te odvojite peteljke od listova.
  2. Ogulite i narežite mladi luk na komade. Ogulite češnjak te ga narežite na pola.
  3. Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice.
  4. U lonac sipajte maslinovo ulje, te dodajte peteljke blitve i luk. Posolite pa dinstajte nekoliko minuta.
  5. Dodajte češnjak, promiješajte i pirjajte minutu na laganoj vatri.
  6. Dodajte vodu, onoliko koliko je potrebno da prekrije sastojke.
  7. Dodajte krumpir. Kuhajte 10 minuta odnosno dok povrće ne omekša.
  8. Uklonite lonac s vatre te usitnite sastojke štapnim mikserom.
  9. Dodajte sol i papar  po izboru te sok od limuna.

Kod serviranja posipajte prženim sjemenkama suncokreta i sezama i po želji s komadićima fete. Dobar tek!

 

 

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.