Blog, Nutricionizam, Voće

Koje su prednosti Acai bobica?

Mnogo je tvrdnji koje stoje iza ove male bobice ali koje od njih su istinite i zašto su postale svjestki HIT!?

Što su Acai bobice?

To su tamno ljubičaste bobice, slične veličine kao i borovnice. Nećete naći svježe Acai, iako – plod raste u Srednjoj i Južnoj Americi i mora se zamrzavati/osušiti u roku od 24 sata jer se njegova nutritivna vrijednost brzo pogoršava. Obično se zatim melje u prah ili ga možete kupiti u zamrznutom obliku.

Kako se koriste Acai bobice?

U obliku praha, lako ih je dodati raznim jelima radi nutritivnih vrijednosti. Pospite na kašu zobenih žitarica ili ih pomješajte zamrznute u razne kolače ili energetske pločice. Živa boja (ljubičasta) čini ih popularnim dodatkom sokovima i smoothijima. Acai ‘kapsule’ se prodaju kao pomoć za gubitak težine – ali nema znanstvenih dokaza koji bi podržali tu tvrdnju.

Nutritivna vrijednost

Dok neka istraživanja pokazuju da celuloza od acai bobica ima vrlo visoki antioksidativni kapacitet (snažniji od brusnice, jagode ili čak i borovnice), studije su u tijeku i još se mnogo toga mora naučiti o ovim bobicama. “U testovima, čini se da antioksidansi štite stanice od šteta koje mogu dovesti do bolesti, uključujući neke rakove”, kaže nutricionist Amanda Ursell. ‘Međutim, tvrdnje da acai bobice i njihovi sok mogu zadržati starenje ili spriječiti rak nisu verificirane od strane Europske agencije za sigurnost hrane, tako da definitivno ne možemo još tvrditi takve stvari za ove bobice.’

Iako je voće sigurno za jesti, neki ljudi mogu doživjeti alergijske reakcije. Ako ga želite uzeti u obliku dodataka, najprije se obratite svom liječniku opće prakse, posebno ako uzimate lijekove za visoki kolesterol ili dijabetes, ili ako imate bubrežnu bolest.