Blog, Nutricionizam, Povrće, Zdravlje

Kiseli kupus je jako zdrav, a evo i razloga zašto!

Zdravstvene koristi od kiselog kupusa uključuju njegovu sposobnost da poboljša vaše probavno zdravlje, povećava cirkulaciju krvi, štiti zdravlje srca, pruža energiju, potiče imunološki sustav, ojačava kosti, smanjuje ukupnu razinu kolesterola, uklanja upale, štiti od određenih vrsta raka, a čak poboljšava i vaš vid i zdravlje kože.

Popularan je kao prilog, a na našim prostorima je popularan uz kobasice ali ga možemo koristiti uz mnoga jela osobito zimi (tada nam i najviše trebaju njegove nutritivne osobine). Fermentirana hrana obično se nalazi u kulturama širom svijeta, ali kiseli kupus je onaj koji je uspio pronaći globalno tržište i popularan je diljem Europe, Azije i Amerike.

Povijesni zapisi upućuju na to da je porijeklo kiselog kupusa negdje u Kini, te je donesen u Europu u nekom trenutku u Rimskom Carstvu. Kisela ili fermentirana hrana poput kiselog kupusa bila je vrlo vrijedna u doba prije nego što smo imali hladnjake, jer je omogućavala hrani da ostane svježa tijekom dugih putovanja.

Nutritivna vrijednost kiselog kupusa

Kiseli kupus sadrži visoke razine dijetalnih vlakana, kao i značajne razine vitamina A, vitamina C, vitamina K i raznih vitamina B. Uz to kiseli kupus je dobar izvor željeza, mangana, bakra, natrija, magnezija i kalcija, a pridonosi i umjerenoj količini proteina u vašoj prehrani.

Kiseli kupus je odličan za energiju

Visoke razine željeza koje se nalaze u kiselom kupusu mogu biti vrlo korisne za tijelo na više načina. Prije svega, željezo pridonosi proizvodnji energije, jer ubrzava metabolizam tijela i upravlja cirkulacijom krvi, što povećava oksigenaciju organa i stanica. Visoka razina željeza sprječava anemiju (nedostatak željeza) i nuspojave povezane s tim stanjem (glavobolje, umor i kognitivne poremećaje).

Kiseli kupus je dobar za zdravlje probave

Kupus je poznat po visokom sadržaju vlakana, a ona su poznata kao jedna od ključnih točaka u bilo kojoj prehrani za dobrobit probavnog zdravlja. Kiseli kupus je također pun vlakana i može pomoći da probavite hranu kroz crijeva, uklanjajući konstipaciju, nadimanje, grčeve i prekomjerne plinove. Reguliranjem vašeg probavnog i ekskrecijskog sustava, kiseli kupus može spriječiti i ozbiljna stanja, poput želučanih ulkusa, pa čak i raka debelog crijeva.

Kiseli kupus je dobar za zdravlje srca

Vlakna se obično konzumiraju za zdravlje probave, ali su također vrlo važna i za zdravlje vašeg srca. Vlakna su sposobna odstraniti opasni kolesterol iz stjenki arterija i krvnih žila vezivanjem s masti i kolesterolom te uklanjanjem istih iz tijela. Stoga, manje kolesterola ulazi u krvotok, a ukupna razina kolesterola je uravnotežena. To može spriječiti aterosklerozu, srčane udare i niz drugih kardiovaskularnih problema.

Kiseli kupus je dobar za oči i njegu kože

Kiseli kupus također sadrži i dosta karotena i značajnu količinu vitamina A. Ovaj esencijalni vitamin djeluje kao antioksidans, kao i karoteni, i uklanja slobodne radikale iz tijela, a to su opasni nusprodukti staničnog metabolizma koji mogu uzrokovati da zdrave stanice mutiraju. Kiseli kupus dobar je i za zdravlje očiju, jer vitamin A smanjuje šanse makularne degeneracije i stvaranje katarakte. Uz to vitamin A pomaže u održavanju cjelovitosti vaše kože, usporava pojavu bora i općenito održava kožu mladom i zdravom.

Budite oprezni sa količinama kiselog kupusa

Unatoč svim ovim zdravstvenim prednostima, kiseli kupus je vrlo visok u natrijima, što može biti opasan dodatak prehrani osobama koje pate od različitih kardiovaskularnih i renalnih bolesti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o odgovarajućoj količini kiselog kupusa koju smijete konzumirati ako patite od ovih vrsta zdravstvenih problema.