Blog, Zdravlje

Jež – morska delicija koju sami možete sakupiti i pripremiti

Jeste li ikada jeli morske ježeve?

Na spomen ‘morskih delicija’ glavom bi vam se prvo mogle zavrtjeti poveće cifre iz domaćih ribarnica ili one (još puno veće) iz boljih restorana. Riblji meniji i plodovi mora polako su, od nekadašnje hrane radničke klase, postali luksuz koji si ne može priuštiti baš svatko.

No majka priroda potrudila se da ne leži sve na dnu mora, u mrežama koća i po parangalima ribara (čitaj platama restorana i precijenjenih ribarnica). Neke slasne, ukusne i zdrave delicije iz mora možete ‘ubrati’ doslovno sami, u obližnjem plićaku, bez ikakvih skupih i zahtjevnih rekvizita i dodatnih vještina. Ne trebaju vam ni brod ni udica, ne trebaju vam velika pluća za ronjenje ni oprema za podvodni ribolov. Sve što vam treba je eventualno maska, čvrst i oštar nožić te dobar vid. Baš svatko može napraviti pravu gastronomsku poslasticu za nula kuna. 

Zadnja stvar koju bi ‘morske neznalice’ povezale s ukusnim obrokom iz mora sigurno su morski ježevi. Na njihov spomen svakom prvo na pamet padaju ubodi, nezgode, realna opasnost koju vam ta bodljikava bića mogu prouzročiti. Crne životinjice svojim podosta oštrim bodljikama mogu vam pošteno pokvariti godišnji jer je dovoljan samo jedan krivi korak da se deseci njihovih oštrica smjeste u vaše pete, prste i to da ih mrzite i izbjegavate sasvim je legitimno. No vrlo malo ljudi zna da ta crna morska stvorenja u sebi kriju možda najzapostavljeniju morsku deliciju.

Sjeme ježeva neponovljivo je fina hrana. Kavijar, među ljudima uvriježen kao jedan od glavnih aduta gastronomski cijenjene ‘morske ponude’, istog se trenutka može sakriti iza fenomenalnog okusa sjemena morskih ježeva. Njihovu kvalitetu i specifičan okus domaći restorani percipiraju i respektiraju znatno manje i rjeđe nego što je to, primjerice, u Italiji pa ćete ježeve/ježince/ježine kod nas rijetko gdje naći na meniju. Ako ih i nađete, naizgled kompleksan proces vađenja i serviranja proporcionalno će biti zaslužan za njihovu cijenu.

A te iste ježince, uz eventualno sat vremena truda, mogu se naći na vašem stolu (i u želucu) sasvim besplatno, izvađeni pred vašom kućom, vikendicom, apartmanom ili plažom na kojoj se kupate.

Jestivo sjeme, naravno, imaju samo ženski ježevi. Raspoznati ‘dame’ od ‘gospode’ vrlo je lako. Iako biste se možda mogli zakleti da su svi ježevi crne boje, ako malo bolje i bliže pogledate, shvatit ćete da ima i onih ljubičastih, smeđih i zelenkastih nijansi, no ono po čemu je još lakše detektirati njihov spol su ‘ukrasi’ koje nose. Svi oni ježevi koji na sebi imaju kamenčiće, školjke, morsku travku ili nešto drugo zasigurno su ženke

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.