Gratinirana cvjetača, brokula i mrkva s nadjevom od krem sira

187
zdrava hrana

Gratinirana cvjetača s brokulom i mrkvom u preljevu od sira zdrav je i ukusan obrok. Cvjetača čisti krv, pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i ima brojne benefite za organizam. S obzirom da se u brokuli nalazi velika količina vitamina C, te obilje minerala i vlakana, savršena je namirnica koja jača imunitet. Mrkva je veliki izvor karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Ova tri zdrava sastojka iskombinirali smo s nadjevom od sira. Uživati ćete u vrhunskom obroku koji je ukusan i zdrav. Dobar tek!

Sastojci:

  • 1/2 glavice brokule
  • 1/2 glavice cvjetače
  • 3 mrkve

Sastojci za preljev od sira:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 šalica bezglutenskog brašna
  • 1 šalica bademovog ili kravljeg mlijeka
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 2 prstohvata soli
  • 200 g  Cheddar sira
  • 1/2 šalice Parmezana
  • papar

Dodatni sastojci:

  • 3/4 šalice krušnih mrvica
  • 1 žlica rastopljenog maslaca

Priprema:

  1. Brokulu, cvjetaču i mrkvu očistite i narežite na komadiće.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  3. Protvan za pečenje premažite maslacem pa dodajte povrće.
  4. U zasebnoj posudi rastopi maslac te ga umuti u dio brašna. Miješajte i postepeno dodajte mlijeko i brašno. Dobro promiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Na srednjoj toplini miješajte smjesu dok ne zavrije.
  5. Smanjite vatru pa pirjajte na laganoj vatri kako bi se smjesa zgusnula.
  6. Dodajte češnjak, sol i svježe mljeveni papar.
  7. Sir narežite na komadiće pa ga pridružite smjesi zajedno s parmezanom.
  8. Kada se sir rastopi umak prelijte preko povrća u protvanu.
  9. Protvan prekrijte folijom pa ga stavite u pećnicu na 30 minuta.
  10. U zdjelici promiješajte krušne mrvice sa žlicom rastopljenog maslaca.
  11. Kada je protvan pečen 30 minuta, izvadite ga, uklonite foliju te posipajte po vrhu krušne mrvice.
  12. Protvan vratite u pećnicu na još 20-ak minuta.

Poslužite zdrav i ukusan obrok, te uživajte u laganom ručku ili večeri. Dobar tek!