Blog, Mršavljenje

Dijeta bez ugljikohidrata – mršavljenje

mrsavljenje

Postoje mnoge namirnice koje sadrže ugljikohidrate, međutim neke namirnice su bogatije ugljikohidratima od drugih. Tijelo sve ugljikohidrate koristi na isti način, ali važno je izabrati one namirnice koje uz ugljikohidrate sadrže i druge hranjive tvari. To će omogućiti da tijelo ima dovoljno šećera za energiju, a istovremeno će dobiti i druge hranjive tvari koje su mu potrebne za dobro zdravlje.

Takve namirnice koje su bogate ugljikohidratima su integralne žitarice i proizvodi, povrće, mahunarke, odnosno grahorice, voće i mliječni proizvodi.
Dijeta bez ugljikohidrata temelji se na pretpostavci da će tijelo onda kada ne dobiva dovoljno ugljikohidrata posegnuti za energijom iz masti. Time će doći do topljenja masnih naslaga i gubitka kilograma.

Postoji puno popularnih dijeta koje koriste ovaj pristup. Osim Atkinsonove, tu su još i dijeta u zoni, dijeta bogata proteinima, Stillmanova dijeta i druge.

Mnogi zdravstveni stručnjaci upozoravaju korisnike navedenih dijeta. Istraživanje grupe medicinskih stručnjaka objavljeno u poznatom američkom časopisu American Journal of Kidney Diseases donosi zanimljiva otkrića dobivena nakon šestotjednog ispitivanja.

Iako se dijeta s niskim sadržajem ugljikohidrata te visokim sadržajem proteina obično koristi za smanjenje težine, njezin učinak na organizam ipak nije toliko učinkovit. Pokazalo se da nakon samo šest tjedana takvih dijeta nastaje prekiselo opterećenje bubrega, rizik od stvaranja kamenaca, smanjenje razine kalcija te rizik od propadanja kostiju.

Drugim riječima želimo naglasiti da su ove dijete dobre ako ih se umjereno provodi što znači da ako ste dosad cijelo vrijeme jeli izrazito puno ugljikohidrata, nagli i potpuni prekid unošenja ugljikohidrata može značiti težak šok za organizam.

Ugljikohidrati su potrebni našem tijelu kao i proteini, no umjerena svakodnevna konzumacija također može pokazati izvrsne rezultate kojima ćete također biti zadovoljni, a usto ćete izgraditi i zdrave prehrambene navike.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave