Zdravlje

Koje su blagodati nektarina i zašto su vrlo važne za vaše zdravlje?

zdrave nektarine

Nektarine su po svom genetskom sastavu i prehrambenom profilu gotovo identične breskvama. Najočitije razlike su njihova koža i okus. Breskve su prekrivene fužom, dok nektarine imaju tanku, glatku kožu. Nektarine također imaju nešto čvršće meso i više slatko-trpljiv okus. Iako su njihovi okusi karakteristični, nektarine i breskve često se mogu mijenjati u receptima.

Osim što su niskokalorične i bogate vlaknima, nektarine su dobar izvor vitamina A, vitamina C i kalija. Ove hranjive tvari nude zdravstvene koristi u smislu poboljšanog metabolizma, probave i zdravlja srca.

Blagodati zdravlja koje pružaju nektarine širokog su pojma. Ova voćka je vrlo ukusna i zdrava.

Smatra se da su nektarine uzgajane još prije 4.000 godina. Poput breskve, nektarine se dugo upotrebljavaju u narodnim lijekovima protiv stomačnih bolova ili u kineskoj tradicionalnoj medicini za liječenje opstipacije i menstrualnih bolova.

Smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i bolesti srca

Smatra se da antioksidanti u nektarinama nude zdravstvene koristi sprečavanjem ili smanjenjem rizika od ovih stanja (koja su često međusobno povezana).

Nektarine sadrže moćne polifenolne spojeve koji mogu potencijalno poništiti simptome metaboličkog sindroma uz istovremeno snižavanje šećera u krvi i smanjenje vaskularne upale povezane s aterosklerozom (stvrdnjavanjem arterija).

Istraživanje sugerira da četiri polifenolne skupine – antocijanini, klorogene kiseline, derivati ​​kvercetina i katehini – djeluju na različite stanične linije, uključujući masne stanice, endotelne stanice u krvnim žilama i stanice makrofaga koje sudjeluju u upalnom procesu.

Djelujući u komplementu, vjeruje se da polifenolni spojevi umjereno snižavaju razinu šećera u krvi, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i sprječavaju nakupljanje masnih stanica oko organa.

Usporava rast stanica raka

Isti tim istraživača izvijestio je da su ti polifenoli također smanjili proliferaciju stanica estrogena neovisnih stanica karcinoma u epruvetama za 50%. To sugerira da polifenoli breskve i nektarine mogu ponuditi zaštitnu korist protiv određenih karcinoma dojke.

Snižava kolesterol

Vitamin A, vitamin C, beta-karoten i triptofan imaju slična svojstva. Ovi antioksidativni spojevi ne samo da pomažu u smanjenju vaskularne upale, poboljšavajući cirkulaciju i krvni tlak, već također mogu spriječiti oksidaciju kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), koji je povezan s aterosklerozom i bolesti koronarnih arterija.

Unatoč tim potencijalnim koristima, bilo je nekoliko ljudskih studija koje su istraživale izravni prehrambeni utjecaj nektarina na bilo koji od ovih stanja.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave