Mršavljenje, Nutricionizam

Avokado – idealna zimska namirnica

Zimska prehrana bi trebala sadržavati nešto više masti od uobičajene. Naravno, poželjno je izabrati zdravije masti, a jedan od njihovih najboljih izvora je bez sumnje avokado.

Avokado je plod avokado drveta i potiče iz Srenje Amerike i Meksika. Kremaste je strukture i sadrži znatno više masti od bilo koje druge voćke. Avokado je izuzetno hranljiv, obiluje biljnim vlaknima, kalijem, bakrom, vitaminima B, kao i vitaminima C, E i K.

Avokado se jede sirov. Je li zreo, možete znati po tome što mu kora postane gotovo crna i na dodir je mek.
Iako je masna namirnica, avokado zapravo može pomoći u dijetama (mršavljenju).

Umjerena konzumacija avokada, kao i drugih zdravih masnoća, daje osećaj sitosti. Kod avokada, osećaju sitosti doprinose i biljna vlakna i voda koju sadrži, pa uključenje avokada u obroke pomaže da se tokom dana ne unese previše hrane.

Masnoće koje sadrži avokado su mononezasićene i smatraju se korisnim za kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da avokado pomaže u prevenciji i saniranju tzv. metaboličkog sindroma (koji podrazumeva pretilost, povišeni tlak, kolesterol i šećer).

Masnoće koje avokado sadrži pomažu da se smanji LDL takozvani “loši” kolesterol. Avokado doprinosi i zdravlju kostiju i očiju, pošto sadrži karotinoide i fitosterole, koji mu daju i antioksidansni efekat.

Avokado se jede sirov, ali se takođe koristi za kuhanje preljeva i umaka. Kad je sasvim zreo, može se namazati na kruh, kao odlična zamjena za maslac.

Za razliku od ostalog voća, ne može se jesti do mile volje – nutricionisti kažu da ne bi trebao pojesti više od pola avokada po obroku, ili jedan cijeli avokado tokom čitavog dana.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave