Zdravlje

Aronija – ljekovita biljka koja jača organizam

Zanimljiva je činjenica da ona nema prirodnih neprijatelja pa je stoga pri uzgoju nije potrebno podvrgavati različitim spojevima za zaštitu, što je čini prikladnom za prirodni uzgoj. Najčešće se koristi za proizvodnju ukusnog soka, namaza, kolača, umaka, voćnog jogurta ili pak vrsnog vina.

Dobar je izvor vitamina C, K, A i E te kalija, fosfora, kalcija, magnezija i cinka. Kako je predmet mnogih istraživanja jer obiluje brojnim biološki djelotvornim biljnim tvarima koje posjeduju blagodatne učinke na zdravlje, nerijetko se naziva i čudotvornom bobicom. Aronija sadrži brojne spojeve koji djeluju kao jaki antioksidansi te posjeduje iznimno snažnu sposobnost osujećivanja slobodnih radikala, jaču nego bilo koje drugo bobičasto voće. Za njezin trpki i opori okus najzaslužniji su brojni procijanidini, odnosno tanini.

Aronija snaži imunitet, potiče cjelokupni metabolizam i čišćenje organizma od štetnih tvari (detoksikacija). To je važno u sprečavanju i borbi protiv mnogih vrsta bolesti. Značajna odlika aronije je što se za njezine brojne spojeve smatra da imaju antikancerogeno djelovanje te da mogu pomoći u sprečavanju razvoja neurodegenerativih bolesti kao što su demencija i Alzheimerova bolest.

Aronija štiti organizam od bakterija i virusa. Tako djeluje protiv raznovrsnih infekcija. Izvrsna je kod infekcija mokraćnih putova jer osim antibakterijskoga djelovanja ujedno potiče rad bubrega i mjehura.

Mnogobrojni navedeni spojevi izvrsna su pomoć kod umora i iscrpljenosti organizma, pa se aronija preporučuje i za ubrzavanje oporavka od bolesti. Uz to, aronija djeluje protuupalno i može smanjiti bolove, pa je korisna pomoć u ublažavanju glavobolja, migrena i reumatizma.

Aronija pozitivno utječe na rad štitnjače. Pridonosi dobroj cirkulaciji krvi i zdravlju srčano krvožilnoga sustava. Pomaže snižavanju povišenoga krvnoga tlaka i razina lošega LDL kolesterola u krvi. Sprečava stvaranje naslaga (plaka) u krvnim žilama i pridonosi elastičnosti krvnih žila.

Preporučuje se kod inzulinske rezistencije i dijabetesa. Također kako djeluje na razine šećera u krvi, može pomoći i pri skidanju suviška kilograma. Aronija je korisna za zdravlje jetre. Blagotvorno utječe na želudac i crijeva. Osobito povoljno djeluje na osobito na sluznicu crijeva, a preporučuje se i kod proljeva. Prehrambena vlakna pomažu u uspostavljanju te održavanju dobre i redovite probave.

Značajan je utjecaj aronije na oči, kožu i ostala tkiva u organizmu: štiti ih od starenja i bolesti te ubrzava zacjeljivanje mnogih oštećenja.

Petra Spaći

O Petra Spaći

Volim glazbu i sport. Uz to hobi mi je kuhanje. Volim se zdravo i raznoliko hraniti. Kuhanjem i eksperimentiranjem širim repertoar te ga pišući dijelim s drugima.

Povezane objave