Ajo blanco – popularna i zdrava kremasta juha od badema

35
zdravo

Ajo blanco je popularna španjolska hladna juha tipična iz Granade i Malage. Ovo jelo priprema se od kruha, zdrobljenih badema, češnjaka, vode, maslinovog ulja, soli i ponekad octa. Obično se poslužuje uz grožđe ili kriške dinje, a mi smo odabrali osvježavajući krastavac. U nastavku vam prikazujemo način na koji možete pripremiti ovu zdravu, laganu juhu. U slast!

Sastojci:

  • 200 g badema
  • 200 ml bademovog mlijeka
  • 200 g staroga kruha (bez korice)
  • 1 krastavac
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice octa (jabučnog)
  • himalajska sol

Priprema:

  1. Sredinu starog kruha natrgajte na komadiće i izostavite koru. Kruh stavite u zdjelu pa ga prelijte bademovim mlijekom.
  2. Pustite sa strane da odstoji nekoliko minuta.
  3. Nakon što odstoji promiješajte smjesu štapnim mikserom ili u multipraktiku. Dodajte bademe, sol, češnjak i jabučni ocat.
  4. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Mješavinu sipajte u lonac, dodajte maslinovo ulje i malo hladne vode.
  6. Poklopite lonac, te ga stavite u hladnjak.
  7. Pustite da odstoji između 45 i 60 minuta.
  8. Krastavac narežite na ploške te ga poslužite zajedno s juhom.

Poslužite hladnu juhu Ajo blanco s krastavcima i uživajte u pravom osvježenju. Popularna hladna juha vrlo je hranjiva, zdrava i ukusna. Dobar tek!