Povrće, Zdravlje

10 Razloga Zašto je Slatki Krumpir (Batat) Dobar

slatki krumpir

Slatki krumpir je vrlo sličan normalnom krumpiru, ali također pokazuje određene razlike u pogledu okusa, slatkoće i izgleda.

Najčešći slatki krumpir je onaj sa bijelim ili svjetlo narančastim mesom (unutrašnjosti) i tamno-narančastoj boji kore, a u nekim zemljama, poput Japana, mogu imati purpurnu boju.

Slatki krumpir je opskrbljen antioksidansima i hranjivim tvarima i nudi bezbrojne zdravstvene koristi.

Stoga vam dajemo 10 razloga za početak konzumiranja slatkog krumpira i rješavanje Vaših zdravstvenih problema:

  1. Slatki krumpir regulira razinu šećera u krvi i kontrolira otpornost na inzulin, stoga je izvrstan u slučaju dijabetesa.
  2. Visoki sadržaj vlakana osigurava zdravu probavu i detoksikaciju.
  3. Slatki krumpir također je bogat beta-karotenom koji djeluje kao antioksidans i sprječava stanja kao što su giht, astma i artritis. Sprječava rak dojke i štiti pluća od oštećenja.
  4. Voda koju dobijemo iz kuhanja slatkog krumpira može ublažiti iritacije kože, liječiti nečistoće kože i očistiti pore.
  5. Slatki krumpir sadrži puno vitamina A, koji podupire regeneraciju dišnog sustava, posebno kod pušača.
  6. Slatki krumpir također sadrži puno Vitamina C, što je bitno za brojne procese u tijelu.
  7. Slatki krumpir sadrži kalij koji smanjuje učinke natrija i podupire zdravlje srca. Također regulira krvni tlak i uravnotežuje elektrolite.
  8. Bogat je vitaminom D koji energizira tijelo i jača kožu, srce, kosti i zube
  9. Slatki krumpir je bogat folnom kiselinom koja je neophodna za razvoj fetusa.
  10. Kalij u slatkom krumpiru poboljšava zdravlje mišića i tkiva. To smanjuje otekline i grčeve, smiruje mišiće i regulira otkucaje srca.

Sada imate 10 dobrih razloga da krenete konzumirati slatki krumpir i uvrstite ga u svoj jelovnik. Ne kažemo da trebate sasvim izbaciti normalan krumpir ali slatki krumpir je puno zdravija varijanta.

Povezane objave